იტალიის პადუას უნივერსიტეტის მეცნიერები ამბობენ, რომ პროზეკო სამუდამოდ შეიძლება გაქრეს. შინდისფერი ღვინოებიც ასევე. ყველაფერი გლობალური დათბობისა და კლიმატის ცვლილების გამო ხდება.
ძლიერი წვიმა, სეტყვა და სიცხე ვენახებს ანადგურებს. ამ ფონზე კი პროდუქტიულობა მცირდება. ჯერჯერობით სიტუაციის გამოსწორების გზის პოვნა კი ვერ მოხერხდა
მკაცრი კლიმატური პირობები ასევე ხელს უშლის ახალი მეღვინეების ზრდა/განვითარებას. უცხოური მედია წერს, რომ და ინდუსტრიამ შესაძლოა მალე განიცადოს მუშახელის დეფიციტი.
პარალელურად იზრდება მოთხოვნა ღვინოზე. და რადგან წარმოება რჩება იმავე დონეზე, ფასები უკვე იზრდება.