იზმირი, რომელსაც თურქი ხალხი „ეგეს მარგალიტად“ მოიხსენიებს. მიუხედავად იმისა, რომ ეს არის მნიშვნელოვანი ტურისტული ადგილი, ეს ულამაზესი ქალაქი ასევე სამოთხეა გასტრო ტურისტებისთვის. ადგილობრივი მწვანილებითა და ბოსტნეულით მომხიბვლელი ვახშმები, უგემრიელესი სალათები ზეითუნის ზეთით, მრავალფეროვანი ყველითა და ღვინოებით. ეგეს ზღვის პროდუქტები იზმირის ტიპიური საკვებია. თუმცა, გარდა ამ ყველაფრისა, იზმირი თავის სტუმრებს სთავაზობს უნიკალურ კულინარიულ მოგზაურობას თავისი გურმანი ქუჩის საკვებით. ნამდვილად ღირს იზმირის ქუჩებში გაყიდული სწრაფი საკვების გასინჯვა, რომელსაც სეირნობის დროსაც კი მიირთმევენ.

კუმრუ: იზმირის კლასიკური სენდვიჩი

ფართოდ ცნობილი სეზამის პურის სენდვიჩის იზმირის ვერსიას “კუმრუ” (მტრედი) ჰქვია, რადგან მისი ფორმა მტრედს წააგავს. მუხუდოს საფუვრით მომზადებულ ამ პურს ავსებენ იზმირის ყველით, მწვანე წიწაკით და პომიდვრით. სენდვიჩი, რომელსაც ცივად მიირთმევენ, უკვე 150 წელია იზმირში საუზმის განუყოფელი ნაწილია, ბოიოზთან და მარცვლეულთან ერთად. სენდვიჩის ცხელი ვერსია გაჩნდა 1950-იან წლებში სოსისისა და სალამის დამატებით. ცხელ ვერსიას, რომელიც უფრო დამაკმაყოფილებელია, ჩეშმე კუმრუ ჰქვია და საკმაოდ განსხვავდება ორიგინალური კუმრუსგან.

გაისინჯეთბოიოზი” – მოგეწონებათ

კიდევ ერთი შესანიშნავი კლასიკაა იზმირის ქუჩის საკვები “ბოიოზი”. საკონდიტრო ნაწარმი, რომელსაც სახელი ესპანური სიტყვიდან “bollos”-დან იღებს, რეგიონში 1492 წელს ესპანეთიდან ემიგრანტმა სეფარიდელმა ებრაელებმა მიიტანეს და იზმირის კულინარიულ რეპერტუარში შევიდა. “ბოიოზი”, რომელსაც 500 წელზე მეტი ხნის ისტორია აქვს, ხორბლის ფქვილის, ზეთის, წყლისა და მარილის ცომისგან მზადდება. ფენოვანი ცომის მსგავსად, ცომიში ყალიბდება ღრუ, მრგვალ ფორმაში და მიირთმევენ ყველით ან ისპანახით. იზმირის იდენტიფიცირებული უგემრიელესი ღვეზელი მთელ ქალაქში შეგიძლიათ ნახოთ. ის იზმირში კლასიკურ საუზმედ ითვლება და ჩვეულებრივ,  მოხარშულ კვერცხთან ერთად მიირთმევენ.

სიმიტი იზმირშიხრაშუნა.(გევრეკი)

პირველი საკვები, რომელიც მახსენდება თურქეთში ქუჩის საკვების კუთხით, არის ცნობილი სიმიტი. ეს ფუნთუშის ფორმის პური, რომელიც სეზამის მარცვლებით არის დაფარული, თურქეთის ყველა კუთხეში გვხვდება. სიმიტის ცომს წრიულად ახვევენ ავლებენ მელასში ან წყალში და შემდეგ აცხობენ. ტიპიური მსუბუქი საუზმე თურქეთში  ჩაისგან და ახლად გამომცხვარი ყველიანი სიმიტისგან შედგება. დღის სხვა დროს „სიმიტს“ ჩვეულებრივ ახლავს „აირანი“, გამაგრილებელი იოგურტი. იზმირში ასევე სწრაფი კვების სახით მიირთმევენ „ხრაშუნას“ (გევრეკს) ბიუჯეტისთვის შესაფერისია თანაც გემრიელი. “გევრეკი” და “სიმიტი” ვიზუალურად ერთმანეთს კი ჰგვანან,  მაგრამ სხვადასხვანაირად მზადდებიან. სიმიტის დამზადებისას მელასს ამზადებენ წინასწარ მოხარშვამდე, როცა ცომი ცივია. ხრაშუნა ცომს წინასწარ ადუღებენ მდუღარე მელასით სავსე ქვაბებში, შემდეგ აფარებენ სეზამის მარცვლებს და ათავსებენ ღუმელში. ცხელ მელასში მომზადების პროცესი იზმირის გევრეკს განსაკუთრებულ ხრაშუნად ხდის.

ჩაყრილი მიდიები: შეუცვლელია იზმირში

ჩაყრილი მიდიები უგემრიელესი და პოპულარული საჭმელია თურქეთის ყველა სანაპირო ქალაქში და მთელ იზმირში, სადაც განსაკუთრებით პოპულარულია სეირნობისას მირთმევა. მიდიის ნაჭუჭები ივსება შიდა ხსნარით, რომელიც შედგება მიდიებისგან, ბრინჯისგან, ქიშმიშის, მარილისა და სანელებლებისგან, რომელსაც ზემოდან მოწურული ლიმონის წვენით მიირთმევენ.

მონატრება : კოკორეჩი

კოკორეჩი, თურქეთის ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული სწრაფი კვების სახის საკვებია, რომელიც ცხვრის ნაწლავებისგან მზადდება. ცხარე, შამფურზედა გრილზე შემწვარ კერძს წვრილად დაჭრილ პურთან ერთდ მიირთმევენ. იზმირის სტილის კოკორეჩი ცოტა განსხვავებულია – იმისათვის, რომ კოკორეჩის სრული გემო იგრძნოთ, აუცილებელია ის  პომიდვრისა და სანელებლების გარეშე მიირთვათ. გარდა ამისა, შამფურზე ხორცს რგოლებად ჭრიან და შემდეგ ნაჭრებად დალაგებულს მოგართმევენ.